lauantai 27. kesäkuuta 2015

Hyvä suomenlammas!

Lankakauppa Kerän Jonna houkutteli muutama päivä sitten testaamaan Ilun värjäämää suomenlampaanvillasta kehrättyä sukkalankaa, PukkIlua. Valitsin kauniin villasukanharmaan vyyhdin, kiitin lahjasta ja lähdin kotisohvalle luomaan silmukoita.


Malliksi valikoitui luonnollisesti langan värjääjän oma malli, Fitz, jonka ohje löytyy Ravelryn lisäksi Ilona Korhosen ja Jenni Östermanin Neulekirjasta. Neuloin sukat ohjeessa olevan isomman koon mukaan 2,5 mm:n puikoilla. Lankaa näihin koon 39 sukkiin kului 68 grammaa.

PukkIlu oli mukavaa neulottavaa: pehmeää, villantuoksuista ja lanoliinipitoista. Sukista tuli ihanan lämpöiset, juuri sopivat kunnon kesäsäitä odottaville viluvarpailleni.21 kommenttia:

 1. Kauniit sukat, juuri sellaiset, joihin viluvarpaat haluavat sujahtaa :)

  VastaaPoista
 2. Oih, kauniit! Pitäisi oma kauan marinoitunut PukkIlukin varmaan jo korkata.

  VastaaPoista
 3. Kiva malli! Viimeksi puoli vuotta sitten neulomani sukat Annalle ovat sen verran puhki että neitosen koko jalka tulee rei'istä ulos ja pitäisi neuloa uudet, ehkäpä kokeilen tavallisen sukan sijaan tätä mallia mutta lyhyellä varrella kun valmista pitäis olla parissa päivässä. Otin Suomesta matkalaukkuun mukaan harmaata villalankaa just tytön sukkia varten kun hän ei nuku ilman villasukkia ollenkaan:)

  Osaatko muuten neuvoa mistä Suomen puolelta saisi tilattua nimenomaan suomalaista villalankaa? Mun pojat tulevat kuun vaihteessa tänne ja voisivat tuoda mukanaan jos tilaan langat heille Suomen osoitteeseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pistit kyllä pahan... Jos langan pitää olla sukkiin sopivaa ja alusta loppuun suomalaista, en nyt äkkiä keksi muuta kuin tämän PukkIlun. Kaikki muu taitaa olla sataprosenttista villaa eikä siis kestä sukissa.

   Louhittaren Luolan Tuulia on yksi Suomen tunnetuimmista värjäreistä ja langat on aivan ihania, mutta pohjalangat taitavat kaikki olla muuta kuin suomalaisia. Jos kuitenkin kiinnostuit, niin googlaa "Louhittaren Luola" ja löydät moniakin lankakauppoja, jotka toimittavat Tuulian lankoja tilauksesta. (Parin postauksen takainen vihreä huivini oli Tuulian silkki-villa -yhdistelmä Ilmatar.)

   Suomessa on myös monia pieniä lammastiloja, jotka kehräävät tai kehräyttävät lampaistaan lankaa. Näitä lankoja kannattaa kysellä ainakin Kerästä ja Titityystä, sillä heillä tiedän lankoja olevan myynnissä. Muillakin varmasti on...

   Toivottavasti tästä oli jotain apua, herra google kertoo varmasti lisää, jos ehdit selailla nettiä. :D

   Poista
  2. Pitää lisätä lankakauppojen listaan vielä Snurre, sillä heillä on myynnissä ainakin Aurinkokehrän kasvivärjättyä suomenlampaan villalankaa. :)

   Poista
  3. Lankakauppa Kerässä, Snurressa ja Titityyssä on suomalaista villalankaa. Ks. esim. Tukuwool, jolla on myös oma nettikauppa. Pirtin Kehräämöllä on myös nettikauppa (löytyy fb-sivujen kautta). Villa Laurila on yksi noista "tilapuodeista", joista voi tilata netitse. Suomenlampaan lankaa löytyy mm. Riihivillalta (nettikauppa), luonnonväreissaä ja upeasti käsin värjättynä luonnonväreillä. Pukkilu löytyy myös Handun omasta nettiputiikista.

   Poista
  4. Kiitos tosi paljon tiedoista teille kummallekin!

   Poista
  5. No seltähän tulikin Raglanalta vastaus kuin apteekin hyllyltä! :)

   Poista
 4. Todella kiva malli, ja juuri villasukkiin sopiva, just oikeansävyinen harmaa. Eli kertakaikkiaan vastustamattoman suloiset sukat <3

  VastaaPoista
 5. Kauniit sukat. Tuo malli on todella viehättävä.

  VastaaPoista
 6. Miks multa on jäänyt tuo malli huomaamatta kokonaan... Ihanat sukat, lammas tuoksuu tänne asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan kirjan kuvissa sukat ei jotenkin esiinny edukseen, joten ymmärrän hyvin, jos malli ei ole kiinnittänyt suuremmin huomiota. Mutta parempi myöhään ja niin edelleen... eli sukat puikoille vain! :D

   Poista
 7. Tulipa niistä kauniit! Hyvin sopii yhteen lanka ja malli.

  VastaaPoista
 8. Valtavan kauniit villasukat. Just sellaiset perussukat, vaan siltikään ei mitenkään perus :-D

  VastaaPoista
 9. Suloiset mummolavillikset. :) Kerrotko sitten joskus, miten lanka käyttäytyy käytössä.

  VastaaPoista
 10. Todella ihanat! Kyllähän tota lankaa pitää kokeilla sit syksyksi! Rapsaa sitten langan kestävyydestä!

  VastaaPoista