sunnuntai 24. elokuuta 2014

Matkaajalle


Olen jo vuosia neulonut täysin tyytyväisenä muiden kirjoittamien ohjeiden mukaan ilman pienintäkään tarvetta suunnitella mitään omaa. Varhain keväällä minua kuitenkin pyydettiin suunnittelemaan jokin oma malli ohjeineen, enkä (lyhyen harkinnan jälkeen) tietenkään kieltäytynyt moisesta kunniasta. 

Mutta ensin ohjeen kirjoittamista piti harjoitella, sillä sepä ei olekaan ihan helppo homma - ainakaan minulle. Nämä Matkaaja-kämmekkäät ohjeineen syntyivät harjoitustyönä, eivätkä kokeneet neulojat näin yksinkertaisiin kämmekkäisiin edes tarvitse ohjetta, mutta tässä nyt kuitenkin olisi ensimmäinen kirjoittamani neuleohje:


Matkaaja
- helpot raitakämmekkäät jämälangoista

Langoiksi sopivat mitkä tahansa kaksi (tai useampikin) eriväristä ohuehkoa sukkalankaa tai muuta vastaavaa. Minä käytin aiemmin neulomistani palmikkosukista yli jäänyttä Artesano Definition -sukkalankaa, jota kului yhteensä 65 grammaa. Kämmekkäät aloitetaan yläreunasta, jotta varsista voi neuloa niin pitkät kuin mihin jämälangat riittävät. Kerroksen vaihtumiskohta kannattaa sijoittaa kämmekkäiden ulkosyrjään.

Luo 48 silmukkaa 2,5 mm:n pyöröpuikoille (sukkapuikotkin toki käyvät) ja neulo suljettuna neuleena ensimmäinen kerros oikein. Vaihda tämän jälkeen lankaa ja neulo ensimmäinen (näissä kämmekkäissä vaaleampi) raita: jokainen väriraita alkaa aina nurjalla kerroksella, jonka jälkeen neulotaan kolme kerrosta sileää oikeaa, vaihdetaan lankaa ja nurja kerros aloittaa taas uuden raidan. Neulo yhteensä seitsemän raitaa.

Tee vasemman käden peukalolle kolo kahdeksanteen väriraitaan näin: 
Neulo nurja kerros kokonaan ja päättele ensimmäisellä oikealla kerroksella kahdeksan silmukkaa ensimmäisen puikon lopussa (sukkapuikoilla toisen puikon lopussa). Luo seuraavalla kerroksella kahdeksan silmukkaa samaan kohtaan, neulo vielä kerros oikeaa ja vaihda sitten taas lankaa. 

Kun teet oikean käden kämmekkääseen peukalokolon vasemman peilikuvaksi eli toisen puikon (sukkapuikoilla kolmannen puikon) alkuun, säilyy kerroksen aloituskohta kämmekkään ulkosyrjällä.

Jatka raitojen neulomista kunnes jämäkerät hupenevat (tai kunnes varren pituus tuntuu sopivalta). Päättele silmukat löyhästi, päättele myös langanpäät. 
Nämä kämmekkäät päätyivät suoraan käyttöön ilman sen kummempia viimeistelyjä, mutta ne voisi myös kostuttaa ja pingottaa tai höyryttää, jotta raidat aukeaisivat tasaisesti. 


Otan mielelläni vastaan palautetta ohjeesta, jos joku näitä ryhtyy neulomaan. Ja siitä ihan virallisesti ensimmäisestä suunnittelemastani mallista kuulette lisää ehkä jo ensi kuussa...

34 kommenttia:

 1. Tosi kivat! Voisin hyvinkin tehdä ja ohje vaikuttaa selkeältä. En taida kyllä ihan heti ehtiä aloittamaan.

  VastaaPoista
 2. Kauniit Matkaajat. Pitääkin neuloa nämä syksyn aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elina! Mukavaa jos ohje miellytti. Olisipa aika kiva nähdä minkälaisia Matkaajia erilaiset lanka- ja värivalinnat saavat aikaan. :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Nuo on tosi hienot! Itse oon käyttäny samaa raidoitusta jämäsukkien varsissa, mutta tuossa on vielä kivemmat. Täytyy laittaa korvan taakse... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Menninkäisrinsessa. Nappaa vaan korvan taakse! :D

   Poista
 4. Well done blogikamu ! Kivat kämmekkäät ja selkeä ohje. Rohkeasti vaan lisää uusia kivoja ohjeita jaettavaksi meille kanssaneulojille. Aionkin neuloa nämä heti ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, amuk-kamu!
   Odotan mielenkiinnolla minkälaisen väriyhdistelmän valitset. :)

   Poista
 5. Ovat kivat! Ja kämmekkäiden aika on näppärästi ihan nurkan takana. Syksylle pitääkin neuloa ainakin parit uudet, pistänpä muistiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä kohta alkaa kaivata kämmekkäitä. Toivotaan silti, että syksy jatkuisi vielä pitkään lämpimänä. :)

   Poista
 6. Kauniit kämmekkäät! Täytyypä laittaa ohje muistiin.

  VastaaPoista
 7. Somat kämmekkäät! Ohjekin vaikuttaa oikein kivalta!

  VastaaPoista
 8. Eka valmis ja toinen alussa. Laitan kuvia kun valmiit. Kiitos kivasta mallista : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta (ja ihanaa), että innostuit heti neulomaan näitä! :D

   Poista
 9. Kiva malli! En osaa vielä kyttää kämmenkäitä, ne vaan häiritsee, mutta tosiaan tämä olisi kiva malli jämälankasukille!

  VastaaPoista
 10. Nämä kyllä pakko tehdä! Sopivan simppelit ja kerrassaan kauniit <3

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, kylläpä tuli ohjeeseen kertaheitolla parannusehdotuksia! Tuhannesti kiitos, Raglana. Mahtavaa kun olet noin perusteellisesti ehtinyt perehtyä ohjeeseen.

   Huomaan keskittyneeni tämän ensimmäisen ohjeeni kirjoittamisessa siihen minulle vaikeampaan eli kuinka kämmekäs tehdään, en niinkään siihen minkälainen siitä tulee vaikkapa kooltaan tai napakkuudeltaan. Hyviä pointteja, pitää muistaa jos vielä ohjeita innostun väsäämään.

   Peukalon neulomista olisi tietenkin voinut vielä tarkentaa, mutta mun logiikkani mukaan peukalonpaikat on kuitenkin ihan oikein vasemmassa ja oikeassa kämmekkäässä. Vannomaan en toki mene, sillä on mulla vasen ja oikea joskus ennenkin menneet sekaisin... :)
   Katsotaan, kuinka amuk kommentoi asiaa, kun saa omansa valmiiksi.

   Kiitos vielä! :)

   Poista
 12. Ihanaa, että olet ottanut haasteen vastaan! Kauniit kämmekkäät ja mielenkiinnolla odottelen sitä seuraavaakin:)

  VastaaPoista
 13. Söötit! :) Voisitko kirjoittaa heti lisää ohjeita, kiitos. Nimim. Huivi olis kiva! :D

  VastaaPoista
 14. Kiva ohje! Yksinkertaista ja kaunista.Toivottavasti tulee lisää helppoja ohjeita aloittelijoille. Ja kiitos kun ohje täällä blogin puolella itse en aina ravelrysta osaisi etsiäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että ohjeelleni saattaisi olla käyttöä. :)

   Poista
 15. Asiasta miljoonanteen, Sanna. Kiitos, sen lauantaisen paperipussin siemailtava sisältö on taivaallista. Se tekee tästä maanantai-illasta täydellisen: on sukanneulontaa, jalkapalloa ja sitä erinomaista punaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, Jonna! Mukavaa, jos maistui. Sukanneulonta ja se punainen ovat kyllä kieltämättä oiva yhdistelmä, mutta se jalkapallo kolmantena... hmm. Paitsi jos mies tuijottaa jalkapalloa ja itse saa neuloa ja siemailla kaikessa rauhassa! :D

   Poista
 16. Kauniit kämmekkäät! Kyllä niitä perusohjeitakin tarvitaan, jännityksellä odotan mitä tuleman pitää syksymmällä (sen lisäksi että jännitän omaa osuuttani samassa "projektissa") ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Emma! Minäkin odotan tulevaa kauhunsekaisella jännityksellä, varsinkin kun jossain vaiheessa huomasin joutuneeni itseäni huomattavasti kokeneempien tekijöiden seuraan! :)

   Poista
 17. Ihanaa! Mullahan jämälankaa löytyy vaikka millä mitalla, joten ryntäsin saman tien lankakasoille ja aloin valkkailemaan sopivia väriyhistelmiä! Täytyy laittaa kokeiluun, on niin mahtavan näköset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiva nähdä minkälaiseen värikomboon päädyt! Ehkä ainakin jotain vihreää...? :D

   Poista
 18. No mutta! Kämmekkäät ovat kovin nätit ja simppeleille neuleille tarvitaan aina ohjeita.
  Siitä se suunnitelijan ura nyt urkenee! :)

  VastaaPoista
 19. Kaunis malli ja hyvin käyvät värit yhteen. Hienot!

  VastaaPoista